Een HNL Bliksem project in de spotlight: inpandige bliksembeveiliging nieuwbouwwoning Maasdijk

Enige tijd geleden heeft HNL Bliksem werkzaamheden verricht aan een nieuwbouwwoning in Maasdijk waarbij bliksembeveiliging moest worden aangelegd. Daarbij is ervoor gekozen om deze aan de binnenzijde van de woning te verwerken. Dit was mogelijk omdat het in dit geval een nieuw te bouwen woning betreft. Het gehele systeem betreffende bliksembeveiliging is tijdens de bouw aangelegd en vervolgens is de woning afgebouwd op een wijze zodat het normaliter zichtbare deel van de bliksembeveiliging niet meer zichtbaar is. Het enige dat nog zichtbaar is, is de opvang elektrode. In het verleden was bliksembeveiliging vaak aan de buitenzijde van een woning zichtbaar en in dit geval is dit niet het geval aangezien het achter de gevel weggewerkt is.

Bij dit project heeft HNL Bliksem gebruik gemaakt van een zogenaamd HVI geleider systeem welke door een geleider buis loopt. Deze toepassing is ontwikkeld om traditionele, in het zicht gemonteerde, bliksemgeleiders te vervangen. Deze oplossing is ideaal toepasbaar onder dakbeschot, door spouwmuren, langs elektrisch geleidende delen en elektronische systemen. Ook voor toepassingen onder rieten daken wordt het HVI geleider systeem als ideaal omschreven.

Een impressie van HVI Bliksembeveiliging van deze toepassing van producent DEHN + SÖHNE is hier te vinden: http://www.conduct.nl/producten/aarding-en-bliksembeveiliging/hvi-bliksembeveiliging/